Happy Halloween v V. třídě

Happy Halloween

V úterý 26. října 2021 proběhl v páté třídě den zaměřený na téma Halloween. Dětem jsme chtěli  přiblížit tento anglosaský zvyk v rámci poznávání reálií v anglickém jazyku. Děti přišly do školy v kostýmech, ve kterých chodí koledovat děti ve Velké Británii, v USA a v Austrálii večer 31. října. V anglickém jazyce si děti musely najít nová slovíčka k tématu po třídě formou běhacího diktátu. Naučili jsme se nový gramatický jev, který jsme hned využili při popisování obrázku. Následovalo luštění křížovky na novou slovní zásobu a závěrečné rozhovory.

Také hodinu matematiky a českého jazyka si kolegové připravili na stejné téma.

"Netopýří matematika".

Coby netopýří učitelka jsem jim byla průvodcem. Využila jsem program Wordwall. Nejdříve jsme s pomocí odkrývaček odhalovali postavy z pohádek, seriálů a filmů. Následovaly slovní úlohy s Malou čarodějnicí a nakonec jsme plnili záludné úkoly s čarodějným kolem (vyčaruj geometrické těleso, připrav barevný nápoj, ...). V závěru hodiny si žáci vyplnili pracovní list - Můj kouzelný lektvar, kde si vybrali ingredience, napsali název lektvaru a stručný popis, jak ho připravit. Poté ho "naplnili" do kouzelných lahviček a připsali, k čemu bude lektvar sloužit. Za splnění úkolů obdrželi sladkou odměnu v podobě netopýřích zubů.

Myslím si, že se jim hodina líbila, ochotně se zapojovali a všichni jsme si to užili.

V českém jazyce jsme téma Halloween využili při práci s textem zaměřeným na typické zvyky tohoto anglosaského svátku. Na textu si žáci procvičili nejen svoji čtenářskou gramotnost, ale také zopakovali nejrůznějších češtinářské jevy a záludnosti. Nakonec se děti pustily do tvorby vlastního strašidelného příběhu. Žáci pracovali ve dvouhodinovém bloku ve dvojicích a práce jim šla skvěle od ruky.

 

Moc děkuji za spolupráci p. uč. Kobylkové a p. uč. Zikmundovi. Díky nim se děti dozvěděly nové informace a užily si celý den. Odměnou jim byl dobrý pocit z odvedené práce, o čem svědčí reflexní aktivita na závěr dne. V obou skupinách to byla známka nejlepší. 

M. Aubusová, J. Kobylková a P. Zikmund

 


Přidáno 4. 11. 2021, autor: Vladimíra Stará

Zobrazení: Alba | Podle data


Poslat známému Poslat na e-mail   tisk Tisknout   ↑ Nahoru

loader Načítám...
Projekty a partneři školy
Nadace The Kellner Family Foundation
Univerzita Palackého v Olomouci
Rodiče vítáni
Podpora polytechnické výchovy
Kraj Vysočina